FRESH-Treat, een nieuwe afvalwaterzuivering gebaseerd op een optimale vlokvorming

Home/Nieuws/FRESH-Treat, een nieuwe afvalwaterzuivering gebaseerd op een optimale vlokvorming

FRESH-Treat, een nieuwe afvalwaterzuivering gebaseerd op een optimale vlokvorming

FRESH-Treat demo installatie bij Frisian Egg in Drachten.

Industrieel afvalwater zuiveren; er zijn vaak veel chemicaliën nodig om het gewenste resultaat te realiseren. En het kost veel energie. Het doseren van chemicaliën leidt bovendien tot een hogere productie van slib, dat afhankelijk van de verontreinigingsgraad minder mogelijkheden biedt voor de verwerking ervan. Voor dit probleem lijkt Brightwork een oplossing te hebben, die duurzaam is en ook nog eens kostenefficiënt. Bij Frisian Egg in Drachten draait een demonstratie-installatie met veel belovende resultaten.

FRESH-Treat heet de nieuwe zuiveringsmethode; een acroniem voor Flocculant Reducing and Energy Saving H2O Treatment. De techniek is gebaseerd op een optimale hydraulische vlokvorming en -circulatie. De demonstratie installatie bij Frisian Egg kwam tot stand na een uitvoerige proefperiode in het Waterapplicatiecentrum op de WaterCampus Leeuwarden.

De demo-opstelling bij het Drachtster bedrijf is mogelijk dankzij intensieve samenwerking tussen Frisian Egg (in de rol van launching customer) en Brightwork (technology developer). De VIA 2018 Plus regeling maakte het financieel mede mogelijk.

Frisian Egg verwerkt wekelijks miljoenen eieren tot vloeibare eiproducten en eipoeders, welke door andere bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt worden voor de productie van bijvoorbeeld sauzen.

Het door Frisian Egg geproduceerde afvalwater wordt sinds april 2019 behandeld in de FRESH-Treat demo-installatie. De eerste resultaten zijn zeer hoopgevend: minder energieverbruik. Nader praktijkonderzoek aan de demonstratie installatie in Drachten zal moeten uitwijzen of en hoe groot de voordelen daadwerkelijk zijn.

brightwork logo
nl_NLNederlands