Blog Detail

Home/Nieuws/Eerste Sand-Cycle in Zwitserland
Sand filters Barbengo

Eerste Sand-Cycle in Zwitserland

In samenwerking met Nordic Water GmbH en haar partner Techfina in Zwitserland gaan wij de RWZI Barbengo deels uitrusten met een Sand-Cycle test unit. Eén van de drie DynaSand filterunits met 4 filtercellen zal daarvoor worden voorzien van onze technologie. Het Zwitserse onderzoeksinstituut EAWAG gaat de proef begeleiden.

Op de zuivering zal PAC gedoseerd gaan worden voor medicijnrestverwijdering. Het restant PAC dat niet tot bezinken wordt gebracht zal door de zandfilters worden verwijderd. Daarvoor wordt één van de bestaande zandfilterunits ingezet.

Zandfilterunits op de RWZI van Barbengo

Zwitserland voorland voor medicijnrestverwijdering

Zwitserland loopt voor op Europa voor wat betreft medicijnrestverwijdering. Wetgeving verplicht RWZI’s om hiervoor technieken in te zetten. Van oudsher zijn al heel veel RWZI’s uitgerust met nageschakelde zandfilters, waaronder veel DynaSand filters. Deze filters worden ofwel ingezet om PAC af te vangen, ofwel omgebouwd tot GAC filters. In beide gevallen is een goede monitoring cruciaal.

Tijdstraject

De proeven vangen eind april aan en duren 6 maanden, eind 2021 zal EAWAG hierover rapporteren. Techfina vermoedt dat er veel interesse zal zijn vanuit de waterschapswereld in Zwitserland, dus dit is een ideale springplank voor Sand-Cycle.

nl_NLNederlands