Groene energie uit GFT – Attero

Home/Groene energie uit GFT – Attero

Vergisten en composteren in Venlo: de groene kracht van GFT

Groene energie uit GFT - Attero

Groene energie uit GFT – Attero

Reactor voor Groengasproductie uit GFT

De compostfabriek van Attero in Venlo verwerkt al ruim vijftien jaar groente-, fruit- en tuinafval van huishoudens in Zuid-Nederland. Om redenen van duurzaamheid en energie-effici├źntie is onderzoek uitgevoerd om biogas uit GFT te winnen door anaerobe omzetting van organisch materiaal te combineren met de bestaande aerobe compostering. Het geproduceerde biogas wordt door middel van warmtekrachtkoppeling (WKK) in energie omgezet. Het project leidt naast procesoptimalisatie tot een verdere verduurzaming van het productieproces.

Brightwork heeft het onderzoek naar de inzet van een anaerobe omzettingsinstallatie begeleid en de resultaten vertaald in een basisontwerp en kostenbegroting voor de praktijkinstallatie. Daarmee kon de economische haalbaarheid aangetoond worden. Vervolgens is een functionele vraagspecificatie geformuleerd, waarmee technologieleveranciers de vrijheid werd geboden om een zo optimaal mogelijk ontwerp aan te bieden.

In 2010 is de vergistingsinstallatie in gebruik genomen. Deze installatie produceert biogas; een gasmotor zet het biogas ter plekke om in duurzame elektriciteit voor het elektriciteitsnet. De productie bedraagt zo’n 6,5 miljoen kilowattuur en is voldoende om ruim 1.500 huishoudens van groene stroom te voorzien. Tegelijkertijd blijft Attero compost produceren met uitstekende eigenschappen voor toepassing als bodemverbeteraar in land- en tuinbouw.

nl_NLNederlands