Schijf- en trommelfiltratie

Disc en drum filtratie

Disc en drumfilters zijn geschikt voor het verwijderen van vaste stoffen in zowel oppervlaktewater als afvalwater. De maaswijdte van de discs kan zo worden gekozen dat het juiste verwijderingsrendement wordt bereikt en de hydraulische capaciteit optimaal wordt benut. Door de geringe drukverliezen kan de technologie gemakkelijk in een bestaande zuiveringsinstallatie worden ingepast.

Disk filtratie

Gemakkelijk te bedienen

Volledig geautomatiseerde werking. Het filterdoek is gemaakt van polyester en is gemakkelijk te reinigen.

Stabiele en continue werking dankzij de volautomatische reiniging van de zeef, met gebruik van sproeikoppen. De filter cassettes worden eenvoudig gemonteerd in het paneel met geïntegreerde bevestigingsinrichting voor een snelle installatie/vervanging.

Compact ontwerp

Beperkte voetafdruk dankzij een modulair en compact ontwerp. Zowel stand-alone units als geïntegreerde betontankoplossingen voor grote capaciteiten zijn beschikbaar.

Door het geringe drukverlies kan de installatie in sommige gevallen eenvoudig worden ingepast in de hydraulische lijn van de zuiveringsinstallatie, zonder de inzet van een pompfase.

Procesefficiëntie

Zeer efficiënte verwijdering van zwevende deeltjes, organische stoffen en/of fosfaatvlokken. Filtercassettes worden geleverd met wverschillende maaswijdtes: van 10 micron tot enkele honderden micron. 

Hoge en stabiele effluentkwaliteiten leiden tot mogelijkheden voor hergebruik van water.

Hoe werkt het?

Het disc filter is een geautomatiseerde zelfreinigende microfilter, ontworpen voor het verwijderen van zwevende deeltjes. Het te behandelen water wordt in de filterdrum gebracht en stroomt vervolgens van binnen naar buiten door het filtermedium. De zwevende deeltjes worden afgescheiden en verzamelen zich aan de binnenzijde van het filterdoek. Wanneer het waterpeil in de filterdrum stijgt tot een vooraf ingesteld punt, start de circulatie van de drum en het terugspoelproces voor de effectieve verwijdering van de afgevangen vaste stof. De reiniging van de filtercassettes vindt plaats door hoge druk spoellansen. 

Bewezen technologie

Het disc filter heeft zich de laatste decennia in tal van toepassingen bewezen. Zowel inzetbaar in waterproductieprocessen als in afvalwaterzuivering met een stabiel, filtratieresultaat. 

Het systeem is smeringsvrij en voorzien van een corrosievrije kettingaandrijving. Ingebouwde noodoverstortvoorzieningen aan de inlaatzijde beschermen het systeem tegen overbelasting. 

De terugspoelfrequentie wordt automatisch geregeld om de efficiëntie van de terugspoeling te maximaliseren en het energieverbruik te minimaliseren. 

Toepassingen

Tertiaire afvalwaterbehandeling

Nadruk op verwijdering van gesuspendeerde vaste stoffen, actieve kool in poedervorm en/of fosfaatvlokken in afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Filtraat ingezet voor hergebruiksdoeleinden, koelwatertoepassingen, in de landbouw en diverse industrieën.

Behandeling van oppervlaktewater

Behandeling van oppervlaktewater (rivier, reservoir) om troebelheid, organische stoffen (algen) en kleur te verwijderen. 

Voorbehandeling voor geavanceerde processen (GAC, IE, ozon, UV) en R/O, N/F

.

Visteelt

In de visteelt is disc filtratie een betrouwbaar, compact en eenvoudig proces om zwevende deeltjes te verwijderen uit water als onderdeel van het water recirculatieproces. In de aquacultuur en viskwekerijen kan op deze wijze de waterkwaliteit op een hoog nivo gehouden worden.

Verwijdering van fosfaat

Zowel in oppervlaktewater- als in afvalwatertoepassingen wordt de verwijdering van fosfaat, zowel opgelost als aan stof gebonden, doeltreffend uitgevoerd door coagulatie, flocculatie en disc & drum filtratie. Met als doel om consistent te voldoen aan lage grenswaardes voor de genoemde parameters.