Behandeling van oppervlaktewater

Behandeling van oppervlaktewater

Oppervlaktewaterbehandeling voor proces- of drinkwaterproductie vereist een analyse van de voedingswaterkwaliteit en de variaties in waterkwaliteit. Bij hoge gehaltes aan organische stoffen (uitgedrukt in chlorofyl-a) en/of hoge gehaltes aan anorganische vaste stoffen is gekantelde plaatbezinking de juiste keuze.
Een goed uitgebalanceerde menging van chemicaliën, coagulatie en flocculatie stroomopwaarts van de scheidingsplaat in functie van het werkelijke debiet, de temperatuur en de vaste-stofbelasting is belangrijk om goede bezinkingsresultaten te bereiken.

Coagulatie - hydraulische flocculatie - gekantelde plaat scheiding van oppervlaktewater voor proceswater productie

Is directe continue filtratie de oplossing om oppervlaktewater te behandelen?

Het eerlijke antwoord is: nee, niet altijd, maar soms wel! Als het geschikt is, is het een wonderbaarlijk eenvoudige procesopzet: na voedingszeven past u een continue zandfilter toe met inline voedingsdosering van coagulanten. Het filter fungeert als flocculator en vlokafscheider, wat resulteert in een stabiel filtraat van hoge kwaliteit.

Maar hoe weten we wanneer dit haalbaar is? We hebben geprobeerd je een beetje op weg te helpen.

Voor de behandeling van oppervlaktewater is de belasting van het filter met vaste stoffen gebaseerd op de variabele kwaliteit van het toegevoerde water, aangezien de kwaliteit van het rivierwater aanzienlijk kan variëren met betrekking tot troebelheid, kleur en zwevende vaste stoffen. De continue filtratie kan grote hoeveelheden vaste stoffen verwerken en kan daarom als één processtap worden gebruikt, waardoor voorbehandeling door bezinking of opgeloste-lucht-flotatie niet nodig is. Voor een efficiënte verwijdering van colloïdale stoffen wordt gewoonlijk een inline-dosering van vlokmiddelen gepland.

Dit is echter niet altijd van toepassing, dus u moet voorzichtig zijn. Wij hebben een processelectiediagram opgesteld, gerelateerd aan de troebelheid van de toevoer en het organisch materiaal van de toevoer (uitgedrukt in chlorofyl-a). U kunt zien dat er een bepaalde "sweet spot" is voor verbeterde directe continue filtratie. Als de kwaliteit van uw toevoeroppervlaktewater binnen dit werkingsgebied valt, kunt u dit proces overwegen. Het resultaat is een zeer eenvoudig, betrouwbaar en robuust zuiveringsproces, met een kleine (koolstof)voetafdruk.

Keuzediagram oppervlaktewaterproces

Onderstaande tabel illustreert de typische resultaten van een oppervlaktewaterbehandelingssysteem, gebaseerd op directe continue filtratie. De installatie heeft een ontwerpcapaciteit van 160 m3/uur; een flocculant wordt in-line gedoseerd, met gebruikmaking van aluin. Typische doseringen liggen in het bereik van 2-6 mg/l Al. Samen met onze Sand-Cycle monitoring- en controletechnologie zijn wij in staat om consequent aan de filtraatcriteria te voldoen.

Tabel: Installatie voor de behandeling van oppervlaktewater met directe continue filtratie - Gegevens over de waterkwaliteit

ParameterRuw waterFiltraatCriteria
Troebelheid (NTU)20-250.1-0.2< 0.5
TSS (mg/l)1-500,5<1
Temperatuur (oC)1-25  
Transmissie (%)30-50> 96 
Fe (mg/l)  < 0.05
Al (mg/l)0.05-0.60< 0.1< 0.1
Mn (mg/l)  < 0.05

 

Als u geïnteresseerd bent in dit onderwerp, neem dan een kijkje in onze bibliotheek, die relevante white papers bevat: voor dit onderwerp bevelen wij de white paper met de titel aan: ""Behandeling van RO-concentraat met continue zandfilters" voor meer informatie".